Uspešna godina za PKB

Bez autora
Jun 20 2012

Pre godinu dana, 20. juna 2011. godine poljoprivredno preduzeće PKB preuzeo je grad Beograd. Nakon što je sprovedena vlasnička transformacija, postavljeno je novo profesionalno rukovodstvo korporacije. Poslovni prihodi ostvareni u 2011. godini iznose 54,1 milion evra i veći su za 60 posto od prihoda ostvarenih u 2010. godini, dok je za ovu godinu planiran prihod od 63,2 miliona, što je za 16 procenata više u odnosu na 2011. godinu. Boljom organizacijom rada ušteđeno je 1.270 plata godišnje. Samo ušteda na gorivu iznosi 770.000 litara, a na rezervnim delovima 49 miliona dinara godišnje. U maju su počeli radovi na izgradnji nove farme krava, koja će biti jedna od najsavremenijih u Evropi i svetu. U sklopu farme u planu je izgradnja postrojenja za proizvodnju biogasa i dva hektara plastenika. U toku je i modernizacija mehanizacije stare nekoliko decenija. U novu mehanizaciju investirano je pet miliona evra, a ove najsavremenije mašine doprineće daljem poboljšanju rada kompanije.

Uspešna godina za PKBPre godinu dana, 20. juna 2011. godine poljoprivredno preduzeće PKB preuzeo je grad Beograd. Nakon što je sprovedena vlasnička transformacija, postavljeno je novo profesionalno rukovodstvo korporacije.

Poslovni prihodi ostvareni u 2011. godini iznose 54,1 milion evra i veći su za 60 posto od prihoda ostvarenih u 2010. godini, dok je za ovu godinu planiran prihod od 63,2 miliona, što je za 16 procenata više u odnosu na 2011. godinu.

Boljom organizacijom rada ušteđeno je 1.270 plata (100 miliona dinara) godišnje. Samo ušteda na gorivu iznosi  770.000 litara, a na rezervnim delovima 49 miliona dinara godišnje.

U maju su počeli radovi na izgradnji nove farme krava, koja će biti jedna od najsavremenijih u Evropi i svetu. U sklopu farme u planu je izgradnja postrojenja za proizvodnju biogasa i dva hektara plastenika. U toku je i modernizacija mehanizacije stare nekoliko decenija. U novu mehanizaciju investirano je pet miliona evra, a ove najsavremenije mašine doprineće daljem poboljšanju rada kompanije. Ukupno ima 275 pogonskih mašina čija je prosečna starost 16,3 godina, a nabavkom mehanizacije u ovoj godini prosečna starost će biti 15 godina.

Povećana je i proizvodnja mleka. Prosečna količina mleka koja se predaje mlekarama je 173.543 litare, a prosečan broj krava je 8.749. Za isti period prošle godine prosek predatog mleka je bio 165.842 litara a brojno stanje krava  8.901 grlo. Od 1. decembra 2011. godine nova otkupna cena mleka je 35 dinara po litru, što je za 2,5 dinara uvećana cena od dolaska novog menadžementa na čelo korporacije. Otpočeta je i saradnja sa svim velikim mlekarama u Srbiji a sa premijom od pet dinara po litru postignuta je cena koja vodi PKB korporaciju ka pozitivnom poslovanju i uspehu.

Prolećna setva je obavljena na 10.029 hektara od planiranih 12.366. U toku je žetva ječma na 1.200 hektara, prosečni prinos je 6,8 tona po hektaru. Prošla godina za ovu kulturu bila je rekordna sa prinosom od skoro 6,5 tona po hektaru. Žetva pšenice sa 5.000 hektara počeće za deset dana. Očekivani prinosi su šest tona po hektaru.

U ovom periodu u PKB korporaciji nabavljena je i nova mehanizacija koja će i te kako pomoći da se svi ambiciozni planovi i ostvare.

Grad Beograd ulaže u razvoj PKB-a, gradi most Borča – Zemun i ulaže u novu infrastrukturu. Gotovo dve trećine ukupnog zemljišta u Beogradu je poljoprivredno, a to je neiskorišćena riznica koja treba da se iskoristi, i zato su sva ulaganja opravdana.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je istakao da će sa menadžmentom ove kompanije biti potpisan ugovor u kome će biti precizirano kolike su im plate i bonusi. Ovo će biti prva firma u Beogradu u kojoj će radnici znati koliki su im bonusi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik